A "MARCH" algrotimus

2022.02.16

Életmentés.

A MARCH algoritmus a taktikai harci baleset-ellátásban életeket menthet. 

De mi is az a MARCH ?

A szó a Tactical Combat Casualty Care (TCCC) szinonimája. Ez egy egyszerű mozaikszó, amely a szükséges lépéseket foglalja magában a harctéren történő életmentés során.

M-(massive hemorrhage) erőteljes vérzés megállítása

A-(airway) légúti segítségnyújtás képessége

R-(respiratory) légzés optimalizálása

C-(circulation) keringés ellátása

H-(hypothermia) hipotermia ellátása

A nyílt harcban elszenvedett sérülések áldozatainak körülbelül 90%-a meghal, mielőtt a kórházba kerül. Az életveszélyes sebek azonosítását és azonnali kezelését lehetővé tevő  algoritmus segítségével lehetőségünk van az áldozatok kis százalékának megmentésére.

M. - VÉRZÉS

Az ilyen vérzést a "négy D"-vel lehet kezelni:

Detect.   Észlelés: keresse meg a vérzés forrását.

Direct.   Közvetlen nyomás: fejtsen ki nyomást a vérzés forrására.

Device.   Eszközök: szükség esetén használjon eszközöket, például érszorítót, vérzéscsillapító gézt és nyomókötést a kezelés kiegészítésére.

Don't dilute.   Ne hígítsa: használja a hipotenzív újraélesztés fogalmát, hogy elkerülje a kialakult vérrögök áramlását vagy további vérzékenységet.

Az erőteljes vérzések esetén a kezelések közé tartozik az érszorító alkalmazása, ami az első lépés kell, hogy legyen. A Bellamy tanulmány szerint a végtagok roncsolódása miatti elvérzés a vietnami halálesetek több mint 9%-át tette ki. A megelőzhető halálozás három vezető oka közül azonban ez körülbelül 60% volt. A potenciálisan megmenthető betegek 91%-a vérzés következtében halt meg. 

2001 óta több mint 2 000 000 haláleset történt trauma következtében háborús övezetekben. Az elmúlt 10 évben az Egyesült Államokban több mint 400 000 olyan haláleset történt, ami túlélhető lett volna megfelelő kezelés esetén és amelyek többsége vérzés volt. 

A vérzéscsillapítás legegyszerűbb, leggyorsabb és leghatékonyabb módja az érszorító alkalmazása. 

A - R LÉGUTAK ELLENŐRZÉSE

A légutak elzáródása továbbra a legmagasabb kockázati faktor a súlyos traumás sérüléseknél. A sérülteknek szabad légútra van szüksége a túléléshez. A Bellamy tanulmányában a légúti elzáródás csak a halálozás 1%-át tette ki. 

Vannak alapvető különbségek a katonai és a polgári orvoslás között, ezt a képzéseknél figyelembe kell venni. Az intubálás képességét nehéz megtanítani, és még nehezebb harci területen megcsinálni.  

A katonaságban a tűs dekompresszió végrehajtásának kritériumai alacsonyak, a betegnek átható traumával és légzési nehézségekkel kell rendelkeznie. Ennek az az oka, hogy a harcban nem állnak rendelkezésre bizonyos típusú orvosi felszerelések. Általában nem hordunk sztetoszkópot, és más módszerekre kell hagyatkozni a tüdőrendszer értékeléséhez.

C- KERINGÉS

A MARCH C-je a sokkra utal. A nagymértékű vérzés, a légutak és a légzés kezelése után optimalizálnunk kell a beteg keringését. A keringés javítására olyan standard módszerek alkalmazhatók, mint a beteg lefektetése, a testhőmérséklet fenntartása és a folyadékpótlás.

A harci területeken a sokk értékeléssel és a kezeléssel foglalkozunk, de nem ez az egyetlen dolog ami fontos. Értékelési szempontból azonosítani kell az egyéb nem életveszélyes vérzéseket, értékelni kell a pulzus- és vérnyomásértékeket. A sztetoszkópokhoz hasonlóan harci környezetben nem használnak vérnyomásmérő mandzsettát, és az irányelvek azt javasolják, hogy a sokkot gyenge vagy hiányzó radiális pulzus vagy megváltozott mentális állapot megkülönböztetésével kell értékelni. 

H- HYPOTHERMIA

Kulcsfontosságú része a halálozás úgynevezett traumatriádjának, amely magában foglalja a hipotermia (alacsony testhőmérséklet), a H+ (acidózis, amely megzavarja a vér megfelelő oxigénszállítási képességét) és a hipokoagulabilitás (híg vér vagy vér, amelynek csökkent az alvadási képessége).

FEJSÉRÜLÉSEK

A fejsérülések ellátása gyakorlatilag arról szól, hogy biztosítsuk, hogy az elsődleges sérülés  ne alakuljon át maradandó másodlagos sérüléssé. Súlyos fejsérülést szenvedő betegek ellátása során kerülni kell az alábbiakat:

Hipoxia: az oxigéntelítettség pillanatnyi csökkenése is maradandó másodlagos agysérülést okozhat.

Hiperventiláció: a túl erőteljes vagy túl gyors lélegeztetés súlyosbíthatja a sokkot. 

Hipotenzió: a koponyaűri nyomás növekedésével az agy perfundálásához szükséges vérnyomás is emelkedik. 

Hipoglikémia: bár a fejsérülésben nincs semmi, ami csökkentené a vércukorszintet, egy sérült agy, ami nem jut megfelelő mennyiségű energia forráshoz, könnyen rosszabbodik.

____________________________________

Andrew D. Fisher jelenleg a Texas A&M College of Medicine orvostanhallgatója, miután sok éven át orvos asszisztensként szolgált az Egyesült Államok hadseregénél. 1993-ban könnyűgyalogosként csatlakozott a hadsereghez, és három évet töltött a 75. őrezred 1. zászlóaljánál, mielőtt elhagyta a hadsereget, hogy főiskolai tanulmányokat folytasson. 2006-ban végzett az Interservice Physician Assistant Programban. Korábbi megbízatásai közé tartozik az UNCSB-JSA (Koreai Köztársaság) és az 1. zászlóalj, a 75. őrezred. Hét alkalommal vonult be a terrorizmus elleni globális háború/OCO támogatására. Andrew több betegről gondoskodott a 75. őrezredben, mint bárki más személyről 2001 októbere óta, és 2010-ben az év hadseregének tisztviselője. Old Man River néven ismert, mindig dühös, ingerlékeny és cinikus; legalábbis annak tűnik. A Havok Journal legkevésbé tehetséges írójának tartja magát, de nagyon hálás a lehetőségért. Fenti tanulmány az ő írása.