Magánszektor Katonai Szabályozása

2022.02.11

A nemzetközi diplomáciai egyezmények, mint például az 52. müncheni Biztonsági Konferencia, azt sugallják, hogy a nemzeti kormányok továbbra is a leginkább érintettek a világbiztonsági kérdésekben.

Ezzel együtt tény, hogy a magánszektor is mélyen érintett a konfliktusok és a biztonság minden aspektusában, és a történelemre visszatekintve mindig is az volt.

Egyes megfigyelők szerint azok, akik a konfliktusokban való részvételüket pénzügyi haszonszerzés céljából professzionálissá tették, az úgynevezett katonai és biztonsági magánvállalatok (KBMV), nem mások, mint a modern kor zsoldosai. Mások szemében egyszerűen csak találékony szolgáltatók, akik konfliktusos területeken való tevékenységre szakosodtak, és képesek lépni, ha a kormányoknak további támogatásra van szükségük és igénybe veszik a szolgáltatásaikat.

A Katonai és Biztonsági Magánvállalatok (KBMV) biztonsággal kapcsolatos feladatokat látnak el, nem csak az állami szereplők, hanem a kormányközi (például az ENSZ, a NATO és az EU) és a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) számára is. Nem a frontvonalbeli harci műveletek támogatása a fő bevételi forrásuk. Szolgáltatásaik nagy része logisztikai támogatásból, karbantartásból, valamint a létesítmények és alkalmazottak védelméből áll.

"A Haditengerészeti Posztgraduális Iskola jelentése szerint az 1990-es években megfigyelhető volt az Egyesült Államok hadseregének rendkívüli függése a készenléti műveletek vállalkozói által nyújtott szolgáltatásoktól. Ez a logisztikai képességek jelentős csökkentésével és a csapatlétszám korlátozásával volt összefüggésben a hidegháború befejezése után."

Az Egyesült Államok által vezetett afganisztáni és iraki háborúk megerősítették az állami és a magánszektor közötti együttműködést katonai és biztonsági ügyekben.

Afganisztán az első olyan háború, amelyben a magánvállalkozók száma meghaladta az alkalmazott katonai személyzet számát is.

Az ipar szabályozása először 2007 után kezdődött el, amikor 17 civilt gyilkoltak meg a Blackwater alkalmazottai a bagdadi Nisour téren, ami hatalmas média- és politikai figyelmet keltett. Azóta elkezdődött az egész iparágra kiterjedő szabványok és előírások kialakítása és alkalmazása.

2008-ban elfogadták a Montreux-i Megállapodást, amely a nemzetközi humanitárius jogot a konfliktusövezetekben lévő biztonsági magáncégekre kiterjesztette.