Mely országok Útlevelei a "leg erősebbek" jelenleg a Világon?

2022.02.08

Az útlevél alapvető szükséglet egy külföldi utazáshoz. Egyes útlevelek azonban "erősebbnek" minősülnek, mint mások. 

A világ legerősebb útlevelei azok, amelyek a legnagyobb utazási szabadságot kínálják.

A legerősebb útlevelek azok, amelyek segítségével a birtokosaik könnyen beléphetnek a legtöbb országba, extra beutazási követelmények, például vízum nélkül.

Különböző tényezők befolyásolják az utazási szabadságot és az útlevél erősségét. A Henley & Partners által összeállított Henley Passport Indexet (HPI) tekintik az útlevél erőssége tekintetében hiteles mércének. 

A világ minden útlevele az általa engedélyezett utazási szabadság alapján rangsorolják.

Az alábbiakban megmutatjuk a 2021-es útlevelek világranglistáját.

Minden szuverén állam útlevelet ad ki állampolgárainak. Ezek a dokumentumok elengedhetetlenek más országokba való utazáshoz. Sok úti célhoz azonban vízum szükséges a látogatók számára a beutazáshoz.

Egyes esetekben az adott ország vízumpolitikája lehetővé teheti bizonyos állampolgárságú utazók számára, hogy bizonyos ideig vízum nélkül utazzanak oda. Ez általában a szóban forgó 2 ország közötti megállapodásoknak köszönhető. Ilyen helyzetekben csak az utazó útlevelére van szükség.

Minél több országba léphet be egy utazó vízummentesen, annál erősebb az útlevele.

A Henley Passport Index aszerint rangsorolja az útleveleket, hogy a birtokosok hány célállomásra léphetnek be előzetes vízumkérelem nélkül (beleértve a követségi vízumot és az online vízumot is).

A HPI akkor értékeli az útlevelet erősnek, ha lehetővé teszi birtokosának, hogy számos országot meglátogasson a következő belépési feltételek valamelyikével:

Csak útlevél

Elektronikus utazási engedély (eTA) / online vízummentesség

Vízum érkezéskor

A világ legerősebb útlevelei az utazási szabadságért:

A HPI szerint 2022-ben a világ legerősebb útlevelei az utazási szabadság szempontjából a japán és a szingapúri útlevelek.

A Japán és Singapúr által kiállított útlevelek lehetővé teszik, hogy 192 különböző országba és területre lépjen be tulajdonosuk anélkül, hogy előzetes vízumot kellene kérnie.

Németország és Dél-Korea holtversenyben a 2. helyen áll. Az ezen országok által kiállított útlevelek vízummentességet biztosítanak a világ 190 úti céljára.

Az Európai Unió (EU) országai adják a legmagasabb rangú útlevelek zömét. A finn, olasz, luxemburgi és spanyol útlevél osztozik a 3. helyen, míg az osztrák, dán, holland, francia és svéd útlevél holtversenyben a 4. helyen áll. Az ír és a portugál útlevelek az 5. helyen állnak.

A világ 10 legjobb útlevele között szerepel az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália által kiállított útlevél is.

Viszonylag kevés országban van vízumkötelezettség az amerikaiakkal szemben. Az amerikai útlevéllel rendelkezők 186 úti célt látogathatnak vízummentesen.

Hasonlóképpen kevés a vízumkötelezettség a brit állampolgárok számára, 185 országra és területre nincs szükség előzetes vízumra.

Eközben az ausztrál és a kanadai útlevél holtversenyben a 7. legerősebb útlevél a világon, amely 185 úti cél elérését teszi lehetővé vízum nélkül.

Melyik országnak van a leggyengébb útlevele?

Afganisztánnak van a világ leggyengébb útlevele az utazási szabadság alapján.

A HPI Afganisztánt a lista végére, a 111. helyre sorolja.

Az Afganisztán által kiállított útlevél birtokosa csak 26 országba és területre engedi be a belépést előzetes vízumkérelem nélkül. Ezek közül sok még mindig megköveteli az utazótól, hogy érkezéskor vízumot kérjen.

Az iraki útlevelek csak alig haladják meg az Afganisztán által kibocsátott útleveleket a HPI rangsorában, így 28 úti célba engednek beutazni vízum nélkül az utazás előtt.

2022-ben Szíria, Pakisztán és Jemen 29, 31 és 33 vízummentes célállomással zárja az utolsó 5 helyet.

A világ 10 legerősebb útlevele

A 10 legerősebb útlevél 2022-ben Japán, Szingapúr, Németország, Dél-Korea, Olaszország, Finnország, Luxemburg, Spanyolország, Ausztria és Dánia által kiállított útlevelek.